Varför Vi Får Ångest Och Panikattacker.

Jag tycker det är såååå otroligt kul att läsa Psylologi. Har nu kommit till kapitel 10 och läser om Fobier, Ångest, Tvång och Neuroser d.v.s störning. 

GENERALISERAD ÅNGEST:

Mitt i boken fastnar jag för ordet "GENERALISERAD ÅNGEST" d.v.s en ångest som pågått en längre period. Svårt att koppla av, känner sig ofta stressade och trötta. De oroar sig och är spända, sover dåligt, har ont i huvuvdet, vissa kan klaga över hjärtklappning. (PRECIS SÅ JAG KÄNNER)
kanske därför jag fastnade för ordet... ?

Varför drabbas vissa människor av Generaliserad Ångest eller panikattacker? Ingen som vet egentligen men det finns flera orsaker som kan framkalla dessa symptom.  Tex kasnke det finns omedvetna konfliker, långvarig stress, som kanske beror på konflikter inom familj eller på jobbet, Vid tidigt inlärning där oron blivit en del av individens "copingstrategier" d.v.s  sätt att hantera svåriheter.. Det kan också bero på genetiska arvet, eller en kobination av allt detta.


PANIKÅNGEST:

Ångesten har 4 delar, tex: Hjärtklappning, svettning, känna sig svimfärdig, till och med förlamad. Sen kan det följa med speciella tankar som följer med ångesten, De handlar ofta om faror och hot, tex: fastna i hissen, svimma, till och med skada ngn. Vissa kan tro att dessa personer är galna... (??) humm ja låt dem tro det då! Det är deras problem inte vårt!

Ångest är rätt så vanligt enligt en statistik som en amerikansk undersökning.
Jag kan känna panik när jag är bland mycket folk, trånga utrymmen. Då känns det som att jag ska kvävas.. Inge kul alls.

Finns det något man kan göra åt detta?
Svar: Ja det finns hjälp för de som lever med panikångest och attacker, Det heter Kognitiv Beteendeterapi.
Vad har de för metod?
Svar: De kan se till att patienten utlöser en attack själv, så får patienten förstå att det inte var så farligt som de trodde att det var. När de framkallar tex hjärtklappning genom hyperventilera (Snabb andning) märker patienten att "jag dör inte bara för att jag får hjärtklappning" då blir det lättare att hantera symptomen nästa gång. MNan får lära sig trappa ned på sina symptom.
Vill man få den drabbade att stå ut med sina attacker, genom att personen för uppleva att katastroftänkadet inte blir verkligt och att andra inte stirrar på en, när man kämpar med en panikatttack...

Det finns även beteendeterapi mot tvång. Tex: Du har varit ute och känner dig "smutsig" måste du skynda dig hem för att tvätta händerna gärna 30 min, då du är försäkrad om att du e ren... (detta har inte jag problem med) men de finns säkert folk som har.... :( Finns även andra exempel med tvångstankar, tex: kläder måste ligga snygt uppradade, allt måste ligga i en viss ordning, men då är det mera "Neuroser" d.v.s
s.k Personlighetsstörning.. du tränar bort ångesten som då blir till tvång itsället som ger dig "vinst"Jag tycker detta är väldigt intressant. Eftersom jag känner igen mig i detta då och då. Jag måste erkänna att jag får panikattacker vid de mest overkliga tillfällen, mataffären (mkt folk en eftermiddag, därför gillar jag att handla på förmiddagen) Eftersom jag har "Generaliserad Ångest" förstår jag folk med panikångest och tvångstankar/symptom/syndrom... Jag verkar ha Den Antiaggresiva Karaktären.. Jag håller mkt vrede inom mig tills jag spricker i stort sett. Sen skriker jag bara rakt ut, när jag inte orkar mer.. Så jag skulle behöva kognitiv beteendeterapi.. 

Nu får man verkligen fördjupa sig om sig själv och andra, försöka förstå sig på dem och varför de beter sig underligt, men med min Empatiförmåga har jag en tendens att "tycka synd om" folk.

Riktigt ruggigt i skrivande stund fick jag en panikattack (hjärtklappning) pga att jag tappade bort vad jag skulle skriva. Sjukt men så är det.


Nä nu orkar jag faktiskt inte skriva mer, men om du känner igen dig i det jag har skrivit ovan, skriv en kommentar.... Kanske vi kan hjälpa varandra med våra erfarenheter?

Tack för mig.. 

- OVER AND OUT-

Frustration På Riktigt Hög Nivå !!!

Alltså Vad i ---- har hänt? Isaac mår inte bra pga sina anfall. Ringde till ALB idag, men vad händer? Jag får en röst i örat som säger att Människan är på rymmen... (nää inte riktigt, men vad ska jag skriva..?) Hon var på föredrag någonstans i detta avlånga land, hon skulle återkomma kl 17:00 (fy sjutton) MEN HALLÅÅÅ?? Dem stänger kl 15.... *SUCK* Måndag-tordag har de öppettider som 13-15 och på fredagar 10-11... (???)


Isaacs läkare skulle ha ringt mig i måndags.. HALLÅÅÅÅÅ Det är torsdag idag snart fredag... Blir ju orolig, vill ju veta vad jag ska göra med Isaacs medicin... Höja/sänka? Nä detta räcker inte, jag ville ringa för att tala om att så här beter man sig inte.. Lovar att ringa men inte gör det,, spnt tolererar jag inte.... ! HAr man bestämt ett datum så ska HON ringa då!!!! *GAAAAAAH*


Förövrigt så kom min pappa förbi i dag med min dator som han omhädertog i lördags då jag hade "gnällt" lite om  att den var seeeg,, OJA då menar jag SEG! Kunde knappt trycka på några "appar" på skrivbordet.  stod helt still... Tog ca 3-4 timmar för datorn att starta upp sidan jag skulle ha. Tex: Spotify... Vi ska inte tala om internet... WOW... Men i alla fall.. Nu funkar datorn som tåget... (Förseningar då och då)
Tack snälla pappa! För att du tog dig tid och fixa den lilla burken... :) *Mkt glad*

Lite senare på kvällskvisten så hör vi hur det mullrar utanför då Simon öppnar balkongdörren för att gå ut och röka(JA HAN VET ATT DET ÄR SKADLIGT!!!!) Guuu vad mysigt tänkte jag med lite åska... Joooo Jag höll på skita på mig när Åskan slog ned här utanför, 2 ggr dessutom.. (Jag menar nu inte att jag häll på skita på mig 2ggr, utan att åskan slog ned 2ggr) Komplecerat det där lät...

Sen small det till så våra fönster skallrade..  Jisses... Isaac gnydde lite eftersom sändingen från parabolen blev trasslig. Jag förklarade för honom att det regnar och åskan går ute, därför är det störningar i sändningen,, då lugnade han ned sig lite för stunden.. Han är så duktig min lilla pojk..


Tack för mig..


Återkommer när jag orkar!


Dålig på att...

uppdatera.. Så är det när jag mest sitter på Fejsbok (= Facebook) men jag skriver hur jag vill... !!

Dessutom, kan jag inte skriva så mkt blogg just nu eftersom jag pluggar också, men jag slänger in ett litet dystert inlägg ifall ngn råkar titta förbi... *trevligt i så fall*


idag är det underbart väder... SOLEN skiiiiiiiner och jag äääääääälskar det!!!! Har varit ute på promenad med Isaac efter förskolan. Gick bara i tunika och leggins.. Yaaay vad skööönt det var...

Har nu hört av mig till F-kassan ang Isaacs vårdbidrag..

Hur mkt vård kräver han egentligen??
Svar:
Oj, otroligt mkt, du kan inte ha ett eget liv, utan anpassa det efter honom, var bakom honom hela tiden ifall han skulle ramla. Medicineras 3ggr/dag, men det verkar inte hjälpa i dagsläget. *frustrerande* han får ca 50 anfall/dag. Nu verkar de ha gått ned en smula till ca 30anfall/dag.. Hoppas de kan gå ned till ännu mer.. :) Men vill inte hoppas på för mkt =O(( Blir bara besviken i slutändan ändå...

Vad är det som han inte kan, som andra barn i hans ålder kan?
Svar:
Han fyller snart 4 år: och kan inte klä på sig, äta, själv, han vill inte gå på toa/potta (oavsett om jag FÖRSÖKER lära honom det) :( Väldigt tråkigt måste jag säga. Jag TVINGAR inte MITT barn att GÅ på toa... Har resurs på förskolan. 
Klädra i klätterstälningar, gunga (måste ha uppsikt hela tiden) BADA kan han inte heller göra, med tanke på sin EP, får han ett anfall kan han drunkna och dö...
Du måste hela tiden vara på din vakt. Han har städigt hjälm, som han förövrigt svettas i otroligt mkt... (Stackars barn) vilket kan leda till feber som leder till kramp... USCH..

Merkostnader?
Ja, medicinen kostar, nya kläder kostar då han ramlar och slår sig...
Medlemsakpet i Epilepsiförbundet...
Isaac mat kostar en hel del...
In och ut på sjukhus nästintill varje månad... =O(((

Ja det är bara en LITEN del hur vårt liv ser ut.


Ett annat problem som jag har fått.... Vår lilla Inneboende!!! Rymmer ifrån sysselsättningar här i hemmet, han kan INTE hjälpa till för 5 öre. *TRÖTT* jag behöver PLUGGA!!!!!!
Simon jobbar, brodern e ledig varje tisdag.... Men vad gör han ??? INTE ETT DUGG !!!!!! Kan inte hjälpa till med disk, tvätt, städning, handling av mat, betala hyra... AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAHHhhhhhh !!!!!!
Hans beteende är inte ACCEPTABELT!!!

Tack för mig !

 -OVER AND OUT-

Depression dag 2

Hej bloggen och alla dessa sköna läsare.

Det blir inte så långt inlägg idag, pga trötthet och det är ingen som orkar läsa långa blogginlägg....

Idag är jag tillbaka med ett nytt inlägg,
Ska kanske inte skriva så mkt deprimerande denna gång...

Tur att jag inte hade somnat. Jag brukar ligga och filosifera på kvällarna och igår kväll mådde jag riktigt dåligt, bara grät... Sen hörde jag ett konstigt ljud från Isaac, först trodde jag det var en kramp så jag satte mig upp och kollade efter, då ser jag att han är på G att kräkas... Och vad händer???
Isaac väcker oss med en pizza.. Det var bara och hoppa in i ducshen kl 1:30 mitt i natten... jiippii, det var jätte roligt, Isaac skrek som en stucken gris (de kan jag förstå, det är väl inge kul att vakna av en spya, sen hoppa in i ducshen mitt i natten) Han frös stackarn.. Usch!

Även idag skulle jag och Sara ätit middag ihop men var tvungen att skjuta upp det eftersom Isaac fick en kramp.
Jag gjorde säkert henne ledsen pga det, men vad ska jag göra? Jag kan inte hjälpa att min son är Sjuk....
jag kan inte be honom att skjuta upp sina kramper... Jag är hemskt ledsen att saker kommer emellan..

Men han är mitt NR 1 och jag Prioterar honom först. Tyvärr kommer mina vänner i efterhand, och jag är hemskt ledsen för det.. Men jag har det liv jag har, och det är bara och acceptera.. Kan man inte det, behöver man inte vara min vän heller. Det finns några få som verkligen bryr sig om Isaac...

Vill tacka min Älskade Mormor som verkligen bryr sig om mig och Isaac och hur vi mår. Hon är en av de få som verkligen bryr sig.... 110%

Men han har en lätt öroninflammation... =O((( han fick örondroppar + antiotika som han ska ha 3ggr/dag i 5 dagar,, nu har han 5 mediciner vi ska hålla reda på...
OJ OJ ... Men det klarar vi.

Hur har jag mått under dagen ? Lite bättre än igår, men humöret det växlar hela tiden, ena dagen mår jag rätt okej, andra dagen mår jag skit...

Vi satt iaf på SÖS i 2 timmar innan Isaac fick hjälp, träffade även M-L där, en otrooooligt duktig Barnsjuksköterska. men det var inte hon som undersökte Isaac utan det var en annan... =O)) 

**************** OVER AND OUT *****************

Depression dag 1

Ja, nu tänkte jag börja skriva om mitt mående..

DEN SOM INTE FINNER DET INTRESSANT, KAN LÅTA BLI OCH LÄSA!!

Ja, det är iof inte första dagen i min depreson, men eftersom jag valt att prata om den här i min blogg, så blir det en etta.

Varför mår jag så dåligt då?
Jo det finns många orsaker till det..

1) Isaacs sjuksom, den bidrar rätt mkt till att jag inte mår bra. Vi måste tillbringa väldigt mycket tid på sjukhus, och habilitering har nu blivit insatt för Isaac, 
Isaac (och vi föräldrar) har även 12 kontakter runt om, SÖS + ALB
Habiliteringen på Södermalm + massa andra som jag inte orkar skriva upp.

Det är tillräkligt påfrestande att veta att ens barn inte utvecklas normalt tack vare hans förbannade sjukdom
Han har ca 50 anfall/dag, vad gör sjukvården åt det? Inte ETT JÄVLA Skit!!!
Jag sa åt SSK då vi var på ALB på tisdagen (30/3) att jag är orolig för min son.. Jag gillar inte att medicinera honom för ingen nytta. Det spelar ingen roll om vi ger honom medicin eller inte.
Han har iallfall 50 anfall ... Varför då ??

Jag kämpar så in åt h-vete, men jag får ingenting för det.

2) Förhållandet.
Umgås? Vad är det?  Han går till jobbet och sen kommer hem sätter sig vid datorn och ringer till sin familj.. :(
Han vill ju inte umgås med den han har.. Vilket känns väldigt frusterande för mig. Jag vill mysa i soffan med honom och äta och dricka gott, men inte ens det.... Han tillåter till o med Isaac vaken... För h-vete, här försöker jag ha REGEL och RUTINER men inte ens det funkar. Tack för att det är inte fel på mig!!!!!
När Simon jobbar natt funkar mina rutiner utmärkt!!!

Har även pratat med Simon om ett ev uppehåll.

Ska flytta hem till mormor ett tag eftersom jag inte trivs här i B-hagen. Varför? Jo för S bror bor också här, och det irriterar mig till 500%. Han JOBBAR men betalar ingen hyra eller INGENTING! MAt kan han köpa hem lr enskata saker till sig själv.. Men anväder vårt duschsampoo osv...
är så j-a lack alltså...

Jag är så less på allting, mår så himla dåligt av allting. Vet inte vad jag ska göra... :(

vi får se hur jag mår imorn... :(

Tack för mig.

4 April 2010

Hujeda mig vad tiden går fort.

Sitter här hemma hos mamma och för över lite bilder från nallen till lappen....
Hon behövde lite hjälp med det :) Jag jag ställer självklart upp... Eftersom jag kan datorer.. :D

Vi har haft jätte trevligt :D

Simon leker med Christer, de spelar WII spel .... Det spelet vill jag också ha... men tyvärr måste prioritera bort roliga saker pga ekonomin...

Men nu kanske det vänder, ni kanske vi har råd med ett WII spel, eftersom jag får mer bidrag från CSN + Simons lön.


Måste säga att jag är stolt över min son Isaac,
han var 2 år då han kunde ALLA bokstäver i alfabetet :D
Han var 3 då han kunde ränka upp till 10 på både svenska och arabiska :D
Snart fyller han 4 år. :D

Mamma är så stolt över dej
<3 jag är såååå stolt !


Talang 2010


Vilka duktiga Talager det är i år...

Ja idag är det lååååångfredagen,

Isaac sitter just nu och äter korv, han vägrade äta den maten Simon och jag serverade
BORTSKÄMD???? Näääää inte alls  *host*

DET ÄR INTE MITT FEL !!

Iaf,
Idag har pappa Lena och Jessica varit här, det var mkt trevligt. Isaac fick ett påskägg, med olika godis-sorter, men det fanns en som han inte kan äta, (KexChoklad)

Han Pekanini var ju AS GRYM !!!!!!

Tack för mig!